CheckedcancelDOUCHE_Iconspinnerstore-icon
Wilt u weten wat wij in verband met corona doen? Klik hier

Transformatie van de badkamer

Home » Badkamer inspiratie » De badkamer door de jaren heen

De badkamer door de jaren heen

 

Een huis zonder badkamer: we kunnen het ons haast niet meer voorstellen. Toch werd de badkamer pas in 1965 een verplicht onderdeel van het huis. Sindsdien heeft de badkamer een behoorlijke transformatie ondergaan! In dit artikel nemen we u mee op een reis door de tijd. We duiken in de geschiedenis van de badkamer!

Baddertijd voor het hele gezin

Weet u nog hoe u vroeger badderde? Ging u bijvoorbeeld in de tobbe, waarin ieder gezinslid zich na elkaar waste in hetzelfde water? Tot en met de jaren ’60 waste het doorsnee Nederlandse gezin zich in een teil, vaak op een vaste dag in de week. Het water werd opgewarmd in een ketel boven het vuur. Degene die als laatst aan de beurt was, had pech: die moest zich wassen in het koude water.

De intrede van de badkamer

In 1965 werd de badkamer een verplicht onderdeel van het nieuwbouwhuis. Naast het bad, maakte ook de douche zijn intrede in de badkamer van het gemiddelde Nederlandse huishouden. De wastafel werd een vast onderdeel van de badkamer, en baden werden voorzien van een schouderdouche. Zo konden vrouwen zorgeloos badderen, zonder dat hun haar nat werd.

Flowerpower

De flowerpower, een tijd van kleurexplosies! Zo ook in de badkamer. De badkamer werd aangekleed met trendy items, zoals een radio of haardroger. Erg populair was de glasdal. Deze glazen blokken werden gebruikt als douchewand.

Van uitbundig kleurrijk naar strak wit

In de jaren ’90 maakten de uitbundige kleurstellingen bijna volledig plaats voor strakke, witte badkameronderdelen. Kleur was in kleine mate aanwezig in rode, blauwe en gele accenten. Welzijn werd steeds belangrijker: zo werd bijvoorbeeld het bubbelbad populair.

De badkamer van nu

Tegenwoordig is de inloopdouche niet meer weg te denken uit de badkamer. Ook natuurlijke materialen en grote vlakken op de muur zijn helemaal trendy. Bent u benieuwd naar de trends van dit moment? Lees dit artikel over de badkamertrends van 2021.

Wilt u meer weten over de verschillende badkamers van de afgelopen decennia? Breng eens een bezoekje (zodra dat weer kan en mag) aan de Hansgrohe Aquademie in Schiltach, Duitsland! Hier bezoekt u een uitgebreide tentoonstelling over de geschiedenis van de privébadkamer.

Ontvang de gratis brochure

  • Meer dan 30 pagina's vol inspiratie en informatie over onze oplossingen en veilig douchen.
  • Meer dan 100.000 keer aangevraagd.
  • Ontvang de inspiratiegids binnen 2 werkdagen thuis.