Is een koude douche gevaarlijk of gezond?

Hoe gezond
is koud douchen?

Koud douchen: gezond óf gevaarlijk?

De dag starten of eindigen met een plens koud water. Voor de één een opkikker, voor de ander een onaangename ervaring. Uit onderzoek blijkt dat een koude douche verschillende gezondheidsvoordelen heeft, maar tóch zijn er mensen die moeten oppassen.

Vragen? 
We Staan voor je klaar 

Heb je een vraag over Molenaar? Stuur een berichtje via de chat, mail of bel ons. We helpen je graag op weg!

background 2306_Conversieblokken-900x1165px-Desktop_0-Gradient-sand 2306_Conversieblokken-1982x1114px-Mobile_Contact

Koude douche: een trend of een gezonde gewoonte?

Veel mensen vragen zich af of koud douchen werkelijk zo goed is voor hun gezondheid. Volgens onderzoek kan een koude douche de bloedsomloop en je stemming verbeteren. De Hartstichting onderschrijft dit: kou heeft volgens de stichting sowieso positieve effecten op je gezondheid. Het blootstellen van je lichaam aan kou kan je stofwisseling verbeteren, wat resulteert in een verhoogde verbranding van suikers en vetten. Bovendien heeft het koude water een positief effect op de werking van je immuunsysteem.

betonlook floor panel
druppel

De voordelen van koud douchen

Koud douchen heeft dus verschillende positieve effecten op je gezondheid. We zetten alle voordelen op een rij:

 • Huid en haar

Een koude douchesessie helpt bij het sluiten van de poriën en het verminderen van talgproductie, wat kan leiden tot een schonere huid en minder kans op acne. Nóg een pluspunt: je haar glanst meer na een flinke plens koud water.

 • Bloedcirculatie

De koude temperatuur van het water kan de bloedvaten vernauwen en de bloedcirculatie verbeteren. Dit helpt bij het verminderen van ontstekingen, het versnellen van spierherstel na inspanning en het verlichten van symptomen van spataderen.

 • Alerter

Koud douchen zorgt voor een echte oppepper. Het koude water geeft je een boost en verbetert je alertheid. Perfect om de dag mee te starten!

 • Vetverbranding

Blootstelling aan kou kan de activiteit van bruin vet verhogen, wat kan leiden tot een verhoogde vetverbranding én gewichtsverlies. Dit komt doordat bruin vet calorieën verbrandt om warmte te genereren en de lichaamstemperatuur te reguleren.

ONTVANG HET 
GRATIS INSPIRATIEMAGAZINE

Laat je inspireren door verschillende badkamerstijlen, maak kennis met onze vakmensen en lees alles over onze innovatieve producten. Vraag het gratis magazine aan en ontdek de badkamer van morgen!

background 2306_Conversieblokken-900x1165px-Desktop_0-Gradient-graphite Mobile-Onder_magazine_Natasja

De nadelen van een koude douchesessie

Hoewel koud douchen zat voordelen biedt, is er een risico. Vooral hartpatiënten moeten opletten, zegt De Hartstichting. Koud douchen belast het hart extra. Dit kan bestaande klachten zoals pijn op de borst of hartritmestoornissen verergeren. Overleg het dus eerst even met je (huis)arts. En laten we eerlijk zijn: voor velen is een koude straal niet per se ontspannend, vooral als je tijdens een winterse dag al verkleumd bent. 

En een ijsbad dan, hoe gezond is dat nou echt?

Een ijsbad doet wonderen voor je gezondheid. In ieder geval volgens ‘The Iceman’ Wim Hof, die bekend staat om zijn ademhalingstechnieken en koudetraining. Jezelf onderdompelen in ijskoud water beloven verbeterde ademhaling, mentale weerstand en zelfbeheersing. Daarnaast voel je je na een koud bad minder vermoeid. Toch moet je ook hier voorzichtig zijn, vooral als je hartpatiënt bent, vertelt onderzoeker James Mercer in een interview met Scientias.nl. Dat komt omdat het ijskoude water een schokreactie veroorzaakt, waaronder een verhoogde hartslag. Daarnaast kun je onderkoeld raken. Mercer: “Zolang mensen gezond zijn, geen onderliggende medische aandoeningen hebben, voorzichtig beginnen en zich bewust zijn van de mogelijke negatieve gevolgen, kunnen ze het natuurlijk eens proberen. Wel is het waarschijnlijk goed om het in het begin niet alleen te doen, maar om je aan te sluiten bij anderen die meer ervaring hebben.”

Is het gezond om elke dag te douchen?

Elke dag onder een warme óf koude douche springen? Voor velen vast verleidelijk, maar niet nodig volgens wetenschappers. Het advies luidt om dagelijks douchen te vermijden. Frequent douchen kan namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid beschadigen. Bovendien kan het gebruik van warm water je bovenste huidlaag uitdrogen, waardoor het voor schadelijke bacteriën gemakkelijker wordt om je huid binnen te dringen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een inloopdouche voor senioren?

De kosten voor een inloopdouche voor senioren variëren. Het hangt af van wat je kiest en hoe het geïnstalleerd moet worden. De vanafprijs van een nieuwe inloopdouche die in één dag geplaatst wordt is € 5.990,-. Door het toevoegen van extra functies voor meer veiligheid en comfort, zoals handvatten in de inloopdouche en een douchestoel, kan de prijs oplopen. Ook de grootte van de badkamer en de stijl die je kiest kunnen de kosten beïnvloeden. Voor een precieze schatting kan één van onze deskundige adviseurs tijdens een thuisadviesgesprek een offerte opstellen die wordt afgestemd op jouw specifieke voorkeuren.

Wat kost een veilige inloopdouche in 1 dag?

De vanafprijs van een nieuwe veilige inloopdouche die in één dag geplaatst wordt is € 5.990,-. Wil je een extra element als een wastafel of toilet, ga je richting een vanafprijs van €7.990,-. Met een complete badkamer­aanpassing kies je voor een volledige vervanging van de badkamer in de stijl jij mooi vindt. Reken hierbij op een vanafprijs van €15.000,-. Afhankelijk van de stijl die je kiest, de grootte van de badkamer en de toevoeging van een douchestoel of Sunshower kan de prijs oplopen.

De kosten van een badkamerrenovatie of -verbouwing bij Molenaar Badkamers variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van de verbouwing, de gekozen materialen en jouw eigen specifieke wensen. Goed om te weten: bij Molenaar zijn de genoemde prijzen altijd inclusief montage. Voor een nauwkeurig kostenplaatje én om jouw specifieke behoeften te bespreken, raden we aan contact op te nemen met een van onze badkameradviseurs. Zij kunnen je helpen met het vinden van oplossingen die passen binnen jouw budget en tegelijkertijd voldoen aan jouw wensen voor een prachtige badkamer(aanpassing).

Wat bepaalt de prijs van een veilige inloopdouche in 1 dag?

De prijs van een veilige inloopdouche die in 1 dag geplaatst wordt, wordt beïnvloed door verschillende factoren. Bij Molenaar Badkamers begrijpen we dat elke badkamer uniek is en op maat moet worden gemaakt. Hier zijn enkele aspecten die de prijs van je badkamer kunnen bepalen:

 • De keuze van het glas speelt een cruciale rol, of het nu gaat om douchewanden of spiegels. Transparantie en stijl kunnen variëren, wat invloed heeft op de totale kosten.
 • Onze douchevloeren zijn ontworpen met aandacht voor zowel functionaliteit als esthetiek. De specifieke eigenschappen van de Molenaar-douchevloer, zoals de gepatenteerde antislipcoating, spelen een belangrijke rol. De uitvoerige tests en veiligheidscertificaten waarover onze douchevloeren beschikken, dragen bij aan de geruststelling dat je investeert in een product dat niet alleen stijlvol is maar ook voldoet aan strenge veiligheidsnormen. Deze combinatie van esthetiek, comfort en veiligheid kan de prijs beïnvloeden.
 • De stijl van de inloopdouche, of het nu gaat om een moderne, tijdloze, of industriële uitstraling, zal de keuze van materialen en afwerkingen beïnvloeden. En dat heeft uiteraard invloed op de prijs.
 • De keuze van kranen is meer dan alleen functioneel. Design, materiaal en merk spelen een rol in de uiteindelijke prijs van uw badkamer.
 • De afmetingen van de inloopdouche hebben direct invloed op de benodigde materialen en arbeid. Een grotere douche kan resulteren in extra kosten voor materialen en installatie.

Bij Molenaar Badkamers streven we ernaar om transparantie te bieden in onze prijsstelling. Onze experts staan klaar om je te begeleiden bij het maken van keuzes die passen bij jouw smaak, behoeften en budget. Neem gerust contact met ons op voor badkameradvies - in de showroom óf bij je thuis. 

Wat maakt een inloopdouche veilig?

Een inloopdouche is veilig doordat je er makkelijk in stapt zonder hoge randen. De vloer is antislip,  een belangrijk onderdeel van een Molenaar-inloopdouche, zodat je niet snel uitglijdt. Ook zijn er handgrepen voor extra steun. Zo wordt douchen toegankelijk en veilig, vooral voor mensen die wat minder mobiel zijn.

Waarom is douchen in bad zo gevaarlijk?

Douchen in bad kan risicovol zijn, vooral als je wat ouder bent of wat moeilijker beweegt. In en uit bad stappen kan namelijk best lastig zijn door bijvoorbeeld een hoge badrand en de vaak ronde bodem zorgt dat je sneller uitglijdt. Om deze risico's te verminderen, is een inloopdouche een slim alternatief. Die heeft geen hoge randen, waardoor je er makkelijk in en uit stapt, zonder gevaar om uit te glijden. Molenaar Badkamers begrijpt dat veiligheid belangrijk is, daarom hebben ze oplossingen die je badkamer niet alleen veiliger maken, maar ook handiger en mooier. Kies dus voor een inloopdouche en maak je badkamer veiliger én moderner.

Klik hier voor de vijf redenen waarom douchen in bad niet verstandig is.

Hoe zorg je voor een veilige badkamer als je last hebt van een evenwichtsstoornis?

Een veilige badkamer creëren voor mensen met evenwichtsstoornissen, met name bij ouderen, is cruciaal om ongelukken te voorkomen. Evenwichtsstoornissen kunnen diverse oorzaken hebben, zoals leeftijd, medicatie, of medische aandoeningen. Bij het ontwerpen van een badkamer is het essentieel om rekening te houden met specifieke behoeften. Hier zijn enkele tips om de badkamer veilig te maken:

 • Handgrepen en beugels: plaats stevige handgrepen en beugels bij de douche en het toilet voor extra ondersteuning.
 • Kies voor een veilige inloopdouche met antislipdouchevloer, zodat je stevig blijft staan en niet uitglijdt. 
 • Een douchezitje biedt comfort en stabiliteit tijdens het douchen.

Heb je een bad? Molenaar kan dat vrij eenvoudig vervangen door een inloopdouche. Zo’n badkamerrenovatie kan in één dag uitgevoerd worden en maakt het douchen een stuk aangenamer en minder eng. Raadpleeg één van onze adviseurs voor een badkamerontwerp dat specifiek is afgestemd op veiligheid en gemak bij evenwichtsstoornissen.

Door deze maatregelen te nemen, kan de badkamer een veilige en comfortabele ruimte worden, zelfs als je een evenwichtsstoornis hebt. Klik hier voor meer informatie over veilig douchen tijdens een evenwichtsstoornis.

Wat is de levensduur van een veilige inloopdouche?

De levensduur van een veilige inloopdouche kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de materialen, de mate van onderhoud en de evolutie van design- en technologietrends. Over het algemeen wordt verwacht dat een Molenaar-badkamer tussen de 15 en 20 jaar meegaat.

De keuze van duurzame materialen, regelmatig onderhoud en het vermijden van overmatig vocht kunnen allemaal bijdragen aan het verlengen van de levensduur van een inloopdouche. Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele renovaties of updates die in de loop der jaren nodig kunnen zijn om de functionaliteit en esthetiek van de badkamer te behouden.

Bij Molenaar Badkamers streven we naar duurzame ontwerpen en hoogwaardige materialen, wat bijdraagt aan een langere levensduur van de badkamers die we creëren. Onze experts kunnen ook advies geven over onderhoud en eventuele toekomstige aanpassingen om ervoor te zorgen dat je badkamer er jarenlang prachtig uitziet en goed functioneert.

Hoeveel uur kost het om een veilige inloopdouche in 1 dag te verbouwen?

Een veilige en comfortabele inloopdouche in je badkamer laten plaatsen kan doorgaans binnen een dag gerealiseerd worden, waarbij twee ervaren monteurs betrokken zijn. Dat geldt ook als je je bad door een douche laat vervangen. Een volledige badkamerverbouwing bij Molenaar Badkamers, inclusief meubels en optioneel innovatieve elementen als een Sunshower, wordt doorgaans uitgevoerd binnen een tijdsbestek van 4 tot 5 werkdagen. 

Onze professionele monteurs werken gestructureerd en met oog voor detail, met als doel de overlast voor jou als klant tot een minimum te beperken. Mocht je aanvullende vragen hebben over de duur van jouw specifieke badkamerverbouwing of andere aspecten van het proces, staan wij ter beschikking om je uitgebreider te informeren en te adviseren op basis van jouw wensen en behoeften.

Wellicht Vind je dit ook interessant