Chromen badkamer greep 45 graden

Veilig wonen voor ouderen met een evenwichtsstoornis

Gratis Thuisadvies

Gratis inspiratie magazine

6 tips voor veilig wonen  

met een evenwichtsstoornis

Evenwichtsstoornissen komen veel voor onder ouderen en kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen bloeddrukdaling, diabetes, beroerte, oorontstekingen, ondervoeding, slecht zien, bijwerkingen van medicijnen (zoals slaappillen) of dementie allemaal oorzaak zijn van een evenwichtsstoornis. In sommige gevallen zijn evenwichtsstoornissen door middel van adviezen en begeleiding van een fysiotherapeut goed te behandelen, maar vaak zijn de evenwichtsproblemen op latere leeftijd toch echt blijvend.

Het is dan ook verstandig om je leefomgeving aan te passen, zodat een woning ook met een blijvende evenwichtsstoornis veilig blijft en de kans op vallen zo klein mogelijk is. We geven 6 tips om goed te kunnen leven met een verminderd evenwichtsgevoel.

Tip 1
Losliggende kleedjes verwijderen

Losliggende kleedjes en matten zijn de grootste valgevaren binnenshuis. Veel ouderen hebben meerdere kleedjes in huis. Als ze los liggen, kunnen ze verschuiven, of je kunt over de rand struikelen. Zeker bij een evenwichtsstoornis kan dit zeer hinderlijk zijn. Het is dan ook verstandig om deze kleedjes en matten uit de woonkamer en slaapkamer, maar ook zeker uit de badkamer en het toilet te verwijderen.


Tip 2
Niet teveel meubels

Teveel meubels kunnen ervoor zorgen dat de looppaden in huis erg smal worden. Daardoor ligt valgevaar op de loer. Zorg dus dat er niet teveel meubels in iedere ruimte staan, zodat je ruime looppaden houdt. Dit geldt al helemaal wanneer je met een rollator tussen de meubels door moet. 

Tip 3
Bad of douche vervangen door een inloopdouche

Het in- en uitstappen in een bad of een hoge douchebak kan erg vervelend zijn voor mensen met een evenwichtsstoornis, omdat ze tijdelijk op één been moeten staan. Het bad of de douche vervangen door een inloopdouche kan dan een uitkomst bieden. Zo’n badkamerrenovatie kan in één dag uitgevoerd worden en maakt het douchen een stuk aangenamer en minder eng.

Wil je meer weten over het vervangen van je bad of douche? Bekijk dan onze pagina over badkamer renoveren.

Onze Badkamer renovatie oplossingen 

ONTVANG HET 
GRATIS MAGAZINE

Lees alles over de veilige badkameroplossingen van Molenaar, maak kennis met onze vakmensen en bekijk onze werkwijze. Vraag het gratis magazine aan en ontdek de badkamer van morgen!

background 2306_Conversieblokken-900x1165px-Desktop_0-Gradient-royal Mobile-Onder_magazine_Natasja

Een veilige badkamer
Onze WERKWIJZE

Tip 4
Wandbeugels monteren voor houvast

Een goede oplossing om extra houvast te krijgen, is het monteren van wandbeugels. Dat kan bijvoorbeeld onder de douche of naast het toilet. Wandbeugels helpen je met zitten en opstaan en zorgen dat je je evenwicht bewaart tijdens het douchen of het toiletbezoek.

Tip 5
Goede verlichting

Slecht zien speelt vaak ook een rol bij een verminderd evenwichtsgevoel.  Je zicht is belangrijk in het behouden van je evenwicht . Je kunt je dus voorstellen dat je evenwicht bewaren op donkere plekken lastig kan zijn. Goede verlichting kan daarom helpen bij het voorkomen van vallen. Met meer licht kun je beter zien waar je loopt en wordt de kans op struikelen een stuk kleiner.


Tip 6
Goed schoeisel

Ten slotte een algemene tip bij evenwichtsproblemen: zorg voor goed schoeisel. Goede schoenen ondersteunen je precies zoals jij het nodig hebt, zodat de druk gelijk verdeeld wordt over de gehele voet. Hierdoor heb je beter evenwicht dan je zou bijvoorbeeld zou hebben in schoenen met hoge hakken. Goede schoenen kunnen dus echt een uitkomst bieden voor mensen met evenwichtsproblemen.

Het gemak van 
een advies aan huis

Een nieuwe badkamer samenstellen, gewoon vanuit je eigen woonkamer. Molenaar brengt de showroom bij je thuis! Vraag een thuisadvies aan en ontdek de mogelijkheden van Molenaar.  

background 2306_Conversieblokken-900x1165px-Desktop_0-Gradient-royal 2306_Conversieblokken-1982x1114px-Mobile_Thuisadvies

Voor en na 

De Voordelen 
van onze wallpanels

Heb je weleens gedacht aan Wallpanels in de badkamer? Het lijkt vaak vanzelfsprekend om te kiezen voor badkamertegels, maar panelen hebben een hele hoop voordelen. We zetten ze hier allemaal voor je op een rijtje. De Molenaar Wallpanels zijn het perfecte alternatief voor wandtegels in de badkamer. 

Gerelateerde blogs 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Molenaar nieuwsbrief

MEER INFORMATIE ? ONTVANG HET GRATIS MAGAZINE