CheckedcancelDOUCHE_Iconspinnerstore-icon
Wilt u weten wat wij in verband met corona doen? Klik hier

Herfstschatten

Home » Privé: Molenaar bij u thuis: inspiratie » Herfstschatten

3 Herfstschatten voor u op een rij

Inmiddels hebben de warme zomerdagen plaatsgemaakt voor frisser herfstweer. Dit hoeft niet minder fijn te zijn! Buiten toont de natuur haar rijkdom. De dwarrelende blaadjes zorgen voor een kleurrijk bladerdek, de paddenstoelen schieten letterlijk uit de grond en verschillende dieren zijn druk bezig met het verzamelen van de wintervoorraad. Tijd voor een gezonde boswandeling, waarna je binnenshuis kunt genieten van heerlijke gerechten die echt passen bij dit seizoen. Bekijk hier het recept van de heerlijke herfst Pompoensoep!

1. Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn een lekkernij, maar als je ze zelf wilt plukken kan dat ook heel gevaarlijk zijn. Ze komen in allerlei vormen, kleuren en maten en hebben de meest wonderlijke namen. De bekendste eetbare soorten zijn eekhoorntjesbrood, oesterzwam, morieltjes en natuurlijk de champignon. Ook eetbaar ook al doet de naam dat niet altijd vermoeden zijn de fluweelpootjes, stobbezwammetjes, de biefstukzwam en doodstrompetjes.
Maar pieker er niet over om een aardappelbovist, groene knolamaniet, voorjaarskluifzwam, een schattig bundelmoslokje of parasolzwammetje te eten. Deze zijn giftig en eten ervan kan fatale gevolgen hebben. Dus kijk naar deze wondertjes van de natuur, maar laat ze vooral staan! Wilt u toch paddenstoelen plukken. Doe dat dan met een ervaren gids, die u er ook nog wat leuks over kan vertellen!

2. Burlende damherten

In september zijn de edelherten al burlend op pad gegaan op zoek naar een partner. Die zijn dus onder de pannen. In oktober is het bronsttijd voor de damherten. Die vind je in het bos maar ook het duingebied van Zuid-Kennemerland. Een prachtig schouwspel: mannetjes imponeren de vrouwtjes én elkaar met hun gewei en lokroep. Plan een vroege avondwandeling met de boswachter en laat hem ondertussen van alles vertellen over de damherten en hun leefwijze.

3. Pompoenentijd

In de herfst vindt u pompoenen in alle kleuren en maten. De grootste is de muskaatpompoen. Eén exemplaar kan maar liefst 100 kilogram wegen! Een heerlijke pompoen voor het maken van soepen, curry’s, stoofpotjes en gebak. Dat geldt ook voor de gangbare butternut of flespompoen die zich makkelijk laat verwerken in allerlei gerechten. Maar er zijn nog veel meer soorten die de moeite waard zijn. Neem de decoratieve jarrahdale, de spaghettipompoen, de baby Boo minipompoen die ook veel wordt gebruikt in bloemstukken, de mandarin of een melonette. Zoals de naam doet vermoeden smaakt deze laatste meer naar meloen dan naar pompoen. Probeer ook eens dit recept voor een heerlijke herfst pompoensoep!

Wintertijd
fijn voor vroege vogels

Van 24 op 25 oktober wordt de klok weer een uur teruggedraaid. Helaas is het dan ‘s avonds weer sneller donker, maar vroege vogels krijgen ’s ochtends weer meer licht. Die klokverandering leidt bij veel mensen elk jaar tot verwarring, Hoe zat het ook alweer? Gaat de klok nu naar voren of naar achteren? Een paar ezelsbruggetjes…winTERUG, VOORjaar = VOORuit.