CheckedcancelDOUCHE_Iconspinnerstore-icon
Wilt u weten wat wij in verband met corona doen? Klik hier
Home » Molenaar blog » De grootste valrisico’s voor ouderen

De grootste valrisico’s voor ouderen

Vallen is een van de grootste redenen van letsel bij ouderen. Ouderen hebben een groter risico om te vallen, omdat de spierkracht vaak minder is en het daardoor moeilijker is om te corrigeren. Ook verslechtert het evenwicht op latere leeftijd vaak door slecht zicht, bloeddruk problemen, diabetes, of tal van andere oorzaken.

Het is met deze problemen belangrijk om de omgeving aan te passen zodat de valrisico’s weggenomen worden. Maar welke valrisico’s zijn er? En wat kunt u hiertegen doen? Hieronder hebben we de 5 grootste risico’s op een rijtje gezet:

5 grootste risico’s op valpartijen voor ouderen

1. De trap

De trap kan een groot risico zijn, omdat de stappen vaak erg hoog zijn en u het evenwicht snel kunt verliezen. Het grote gevaar van de trap is daarbij dat de val vaak ernstiger is, van een grotere hoogte en de traptreden kunnen veel schade doen. Wanneer u merkt dat u of uw partner problemen begint te krijgen met de trap, is het een idee om een traplift aan te laten brengen in uw huis. Vaak kunt u hier via de gemeente financiering voor krijgen. Dit neemt het grootste val gevaar in uw huis weg.

2. Vloerkleden

Vloerkleden – vooral losliggende vloerkleden – vormen een groot valrisico om te struikelen. Ze zijn ongelijk met de rest van de vloer en als ze los liggen kunnen ze verschuiven. Daarom is het verstandig om deze als voorzorgsmaatregel te verwijderen uit uw woning.

3. Drempels

Drempels bij de voor- of achterdeur, maar ook drempels binnenshuis (die je voornamelijk nog ziet in oudere panden) kunnen een groot obstakel vormen en brengen een hoog valrisico voor ouderen met zich mee. Men kan namelijk minder goed de voeten optillen en een randje van een drempel kan dan leiden tot struikelen. Met een rollator zijn drempels natuurlijk nog veel lastiger. Het is dus slim om in ieder geval binnenshuis alle vloeren gelijk te maken.

4. De badkamervloer

De badkamervloer kan na het douchen erg glad zijn door al het water wat er ligt. Zoals we eerder al noemden is het ook niet echt een optie om badmatten neer te leggen, aangezien deze ook een valrisico vormen voor ouderen. Een betere optie is om de tegels te vervangen door een antislip vloer. Dit maakt het oppervlak stroef waardoor de kans op uitglijden aanzienlijk verkleind wordt.

5. Instappen in bad of douche

Het instappen in een bad of een hoge douchebak kan een valrisico voor ouderen vormen. Daarom is het verstandig om tijdig het bad of de douchecabine te vervangen voor een inloopdouche of instapbad. Hierdoor wordt het valrisico kleiner en kan een lelijke val voorkomen worden.

 

Wilt u advies over het renoveren van uw badkamer? Wij kunnen u alles vertellen over hoe wij dit aanpakken. We renoveren uw badkamer in 1 dag zodat u snel van uw nieuwe badkamer kunt genieten.

Op de hoogte blijven hoe u veilig kunt blijven douchen? Mis geen informatie.

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief en u wordt op de hoogte gehouden van:

  • Tips om veilig te blijven douchen
  • Acties en aanbiedingen
  • De veilige badkamer oplossingen
  • Nieuwe collecties en producten

 

Schrijf u dan nu in voor de e-mailnieuwsbrief van Molenaar en mis geen informatie over veiligheid in de badkamer.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen