CheckedcancelDOUCHE_Iconspinnerstore-icon
Wilt u weten wat wij in verband met corona doen? Klik hier
Home » Woningaanpassing voor senioren die slecht ter been zijn

Woningaanpassing voor senioren die slecht ter been zijn

Als u slecht ter been bent is het risico op vallen groter. Om dit risico te beperken en veiliger en comfortabeler te leven kunt u een woningaanpassing doen. Het is belangrijk om op tijd aan deze aanpassingen in uw woning te denken. De meeste 60-plussers voelen zich nog volledig mobiel en ondernemen pas actie nadat er een voorval plaatsvindt. Het is natuurlijk beter om dit te voorkomen! Lees daarom ook onze valpreventie tips voor ouderen.

Drempels

Vaak is het mogelijk om drempels in een woning te verwijderen. In sommige gevallen, zoals bij de badkamer, is het beter om te drempel te houden. U kunt er dan voor kiezen om deze drempels te verlagen.

Verlichting

Goede verlichting is bijvoorbeeld bij een trap erg belangrijk, zeker als u minder mobiel of slecht ter been bent.  U heeft dan goed zicht op de treden, wat de kans op vallen kleiner maakt. Ook elders in de woning, bijvoorbeeld in de badkamer als de vloer nat is, is goede verlichting overigens een veilige keuze.

Badkamer

Een badkamervloer kan erg glad zijn wanneer deze nat wordt. Het gebruik van antislip coating voor uw badkamertegels is daarom erg aan te raden. Ook handgrepen kunnen een belangrijke ondersteuning bieden in de badkamer of het toilet. Een bad of douche met hoge instap maakt het voor mensen die slecht ter been zijn er lastig om gebruik te maken van de badkamer. U kunt daarom het bad vervangen door een inloopdouche. Wist u dat uw badkamer in één dag omgebouwd kan worden zodat u veilig kunt douchen?

Losse elementen

Losse elementen in huis verhogen de kans op valpartijen. Denk hierbij aan vloerkleden, snoeren en slingerende spullen. Als u toch graag een vloerkleed wil hebben, leg er dan antislipmatten onder. Zorg er daarnaast voor dat snoeren weggewerkt worden en dat er zo min mogelijk losse spullen in huis liggen. Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden de hoogte van uw spullen. Het is verstandig om spullen op een plaats op te bergen waar u bij kunt. Mocht u toch een opstapje nodig hebben, gebruik dan een stevige huishoudtrap.

Hulpmiddelen als u slecht ter been bent

Er zijn een aantal fijne hulpmiddelen beschikbaar voor mensen die slecht ter been zijn, bijvoorbeeld een rollator of stok. Een meer ingrijpend hulpmiddel is een traplift als aanpassing in uw woning. Hiermee hoeft u de trap niet meer op en af te lopen, wat de kans op vallen aanzienlijk verkleint.

Seniorenalarm

Dit is niet direct een woningaanpassing, maar een seniorenalarm kan voor een veilig gevoel zorgen. Het alarm kan gedragen worden aan een nekkoord. Wanneer u bijvoorbeeld valt kunt u op de knop drukken en zo uw zelf gekozen personen/diensten waarschuwen. Op die manier weet u dat er snel hulp zal komen mocht er iets gebeuren.

WMO gebruiken voor woningaanpassingen

De Wmo regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Het kan gaan om ouderen die slecht ter been zijn of mensen met psychische problemen. Ook voor een woningaanpassing kunt u een beroep doen op de Wmo.

Voorbeelden van woningaanpassingen zijn:

  1. Drempels weghalen
  2. Een tillift
  3. Bredere deuren plaatsen
  4. Lichtschakelaars op zithoogte
  5. Een elektrische deuropener
  6. Een lichtflitsbel

 

U kunt ook de badkamer aanpassen met WMO. Datzelfde geldt voor de keuken.

Benieuwd naar de andere financieringsopties voor het aanpassen van uw woning? Lees dan ook onze blogs over de Blijverslening en over de Verzilverlening.

Ontvang de gratis brochure

  • Meer dan 30 pagina's vol inspiratie en informatie over onze oplossingen en veilig douchen.
  • Meer dan 100.000 keer aangevraagd.
  • Ontvang de inspiratiegids binnen 2 werkdagen thuis.