CheckedcancelDOUCHE_Iconspinnerstore-icon
Wilt u weten wat wij in verband met corona doen? Klik hier

Duurzame doucheoplossing

Home » Badkamer inspiratie » VitaalDouche

Duurzaam en toekomstbestendig: de VitaalDouche

Een langer en leuker leven thuis: dat is waar Molenaar voor staat. We investeren graag in toekomstbestendige doucheoplossingen. Voor ons heeft toekomstbestendig twee betekenissen: we staan voor een veilig en comfortabel thuis voor onze klanten, en we dragen graag bij aan innovatieve en duurzame doucheoplossingen. Daarom hebben we, in opdracht van TNO, de ‘VitaalDouche’ ontwikkeld. Het doel? Aardgasloos douchen!

Het project

In het klimaatakkoord van de overheid worden verschillende maatregelen genoemd om klimaatverandering tegen te gaan. Een groot onderdeel daarvan is het afstappen van aardgas als energiebron om mee te koken, voor verwarming en warm water. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Bijna alle huishoudens in Nederland maken gebruik van aardgas en een van de oplossingen, het aansluiten van bestaande woningen op warmtenetten, vergt erg veel tijd. Er is vraag naar praktische oplossingen die snel beschikbaar zijn.

Levensloopbestendig maken van de woning

Een goed moment om af te stappen van het gebruik van aardgas voor het verwarmen van water, is met het levensloopbestendig maken van de badkamer in een bestaande woning. Vandaar dat Molenaar, in opdracht van TNO, de VitaalDouche heeft ontwikkeld: een douche met warmtewisselaar die ruim 60 tot 80 procent van de warmte uit het douchewater terugwint door het leidingwater voor te verwarmen. De douche beschikt over een speciale boiler, waardoor er binnen 1 seconde warm water uit de kraan komt.

Zo werkt de test

De door Molenaar ontwikkelde VitaalDouches worden getest door middel van sensoren die in de douche geplaatst zijn. Deze sensoren meten elke minuut de koud water aanvoertemperatuur, de temperatuur na de warmtewisselaar, de douchetemperatuur en de temperatuur van het water in het doucheputje. Dagelijks wordt de informatie van deze sensoren met een draadloze GPRS verbinding naar TNO gestuurd. Deze verbinding is vergelijkbaar met een slimme meter. Daarnaast heeft de VitaalDouche een ingebouwde elektriciteitsmeter (kWh meter) om het stroomverbruik van de douche te meten.

Alle verzamelde data wordt rechtstreeks naar TNO verzonden. Daar wordt de data geanalyseerd. Op basis van die resultaten zal TNO het project verder gaan uitrollen.

Fris het Voorjaar
in met Molenaar