CheckedcancelDOUCHE_Iconspinnerstore-icon
Wilt u weten wat wij in verband met corona doen? Klik hier
Home » Veilig wonen voor ouderen met een evenwichtsstoornis

Veilig wonen voor ouderen met een evenwichtsstoornis

Evenwichtsstoornissen komen onder ouderen veel voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld bloeddrukdaling, diabetes, beroerte, oorontstekingen, ondervoeding, slecht zien, bijwerkingen van medicijnen (zoals slaappillen) of dementie allemaal een oorzaak zijn van een evenwichtsstoornis. In sommige gevallen zijn evenwichtsstoornissen met adviezen en begeleiding door een fysiotherapeut goed te behandelen, maar vaak zijn de evenwichtsproblemen op latere leeftijd toch echt blijvend.

Het is dan ook verstandig om de leefomgeving aan te passen, zodat  een woning ook met een blijvende evenwichtsstoornis veilig blijft en de kans op vallen zo klein mogelijk is. Op deze manier is er prima met een verminderd evenwichtsgevoel te leven.

6 tips om de leefomgeving veiliger te maken voor ouderen met een evenwichtsstoornis

1. Losliggende kleedjes verwijderen

Losliggende kleedjes zijn de grootste valgevaren binnenshuis. Vaak hebben ouderen meerdere kleedjes liggen, en als ze los liggen kunnen ze verschuiven, of men kan over de rand struikelen. Zeker bij een evenwichtsstoornis kunnen deze zeer hinderlijk zijn. Het is dan ook verstandig om deze kleedjes uit de woonkamer en slaapkamer, maar ook zeker uit de badkamer en het toilet te verwijderen.

2. Niet te veel meubels

Te veel meubels kunnen ervoor zorgen dat looppaden erg smal worden, wat voor meer valgevaar zorgt. Zorg dus dat er niet teveel meubels in iedere ruimte staan, zodat er ruime looppaden zijn. Dit geldt natuurlijk al helemaal wanneer iemand met een rollator tussen de meubels door moet lopen.

3. Bad of douche vervangen door inloopdouche

Het in- en uitstappen in een bad of een hoge douchebak kan akelig zijn voor mensen met een evenwichtsstoornis, omdat ze dan tijdelijk op één been moeten kunnen staan. Het bad of de douche vervangen door een inloopdouche kan dan een uitkomst bieden. Zo’n badkamerrenovatie kan in één dag uitgevoerd worden en maakt vervolgens het douchen een stuk aangenamer en minder eng.

Wilt u meer weten over hoe u uw bad of douche kunt laten vervangen? Bekijk dan onze pagina over badkamer renoveren.

Ontvang de gratis brochure

  • Meer dan 30 pagina's vol inspiratie en informatie over onze oplossingen en veilig douchen.
  • Meer dan 100.000 keer aangevraagd.
  • Ontvang de inspiratiegids binnen 2 werkdagen thuis.

4.  Wandbeugels monteren voor houvast

U kunt wandbeugels monteren voor houvast waar u dat nodig heeft, bijvoorbeeld onder de douche of naast het toilet. Dit helpt bij het houden van uw evenwicht of om u te helpen zitten of opstaan.

5. Goede verlichting

Vaak speelt slecht zien ook een rol in een verminderd evenwichtsgevoel, omdat dit een van de organen is aan de hand waarvan het evenwicht bepaald wordt. Goede verlichting kan daarom helpen bij het voorkomen van vallen. Met meer licht kunt u beter zien waar u loopt en wordt de kans op struikelen een stuk kleiner.

6. Goed schoeisel

Ten slotte is dit niet per se een tip voor een betere leefomgeving, als wel een algemene tip voor als u of uw naaste evenwichtsproblemen ondervindt: zorg voor goed schoeisel. Goede schoenen ondersteunen u precies zoals u het nodig heeft, zodat de druk gelijk verdeeld wordt over de gehele voet. Hierdoor heeft u een beter evenwicht dan met schoenen met bijvoorbeeld hoge hakken. Goede schoenen kunnen dus echt een uitkomst bieden voor mensen met evenwichtsproblemen.

Bezoek één van
onze showrooms

Bezoek één van
onze showrooms

  • Bekijk diverse badkamer opstellingen
  • Deskundig advies op maat
  • Heerlijke koffie en gratis parkeren.