CheckedcancelDOUCHE_Iconspinnerstore-icon
Wilt u weten wat wij in verband met corona doen? Klik hier
Home » Molenaar blog » Feiten over langer thuis wonen

Feiten over langer thuis wonen

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Enerzijds omdat zij het prettig vinden om hun zelfstandigheid en eigen omgeving te behouden, en anderzijds omdat er steeds meer bezuinigd wordt in de zorg. Veel ouderen stellen de keuze om aanpassingen aan hun woning te laten doen echter uit tot het écht noodzakelijk is. Dit heeft te maken met dat zij bijvoorbeeld tegen een verbouwing op zien, zij hier nog geen behoefte aan hebben of niet op de hoogte zijn van de voordelen van een aangepaste woning. Een levensloopbestendige woning is namelijk ook wanneer je nog geen beperkingen hebt een veiligere en comfortabelere manier van wonen. Het is dus verstandig om een woning op tijd aan te passen.

Mensen worden ouder en blijven langer vitaal

In Nederland neem het aantal ouderen gestaag toe. Telde Nederland begin 2017 nog 3,1 miljoen 65-plussers, in 2040 is dit aantal opgelopen tot 4,7 miljoen, waarvan 2 miljoen 80-jarigen (CBS). Naast het feit dat het aantal ouderen toeneem, worden mensen ook ouder en blijven ze langer vitaal. 92% van de 75-plussers woont momenteel zelfstandig thuis.

Ouderen zijn gelukkiger in hun eigen omgeving

Doordat ouderen langer leven en langer vitaal blijven, willen ze zo lang mogelijk thuis blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. Dit is ook de grootste wens, zo blijkt uit onderzoek; die omgeving waar ze altijd zijn geweest. Men is vaak nog deel van de gemeenschap en wordt ook graag zo gezien. Het is dus voor hen prettig als ze daar zo lang mogelijk kunnen blijven. Ook is het goed voor de gezondheid om sociale contacten en beweging te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het dagelijks boodschappen doen bij de eigen vertrouwde supermarkt.

Regelingen voor ouderen om langer thuis te wonen

Om het voor ouderen mogelijk maken om langer thuis te wonen zijn er een aantal regelingen ingesteld. Zo zijn de Blijverslening en de Verzilverlening ingesteld. Deze kan men aanvragen om het huis zo aan te passen dat het levensloopbestendig is. Hiermee kunnen bijvoorbeeld drempels verlaagd worden, de badkamer worden aangepast en trapliften worden aangekocht. Door dit soort voorzorgsmaatregelen wordt een huis geschikt om langer thuis wonen mogelijk te maken.

Langer thuis wonen voor iedereen?

Uiteraard is het niet voor iedereen mogelijk om langer thuis te blijven wonen, maar het is wel de bedoeling dat vitale ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Zodra er sprake is van een zorgvraag wordt er gekeken naar een passende oplossing, zeker ook aan huis.

Wilt u meer informatie over het aanpassen van de badkamer? Wij verzorgen uw badkamer renovatie in 1 dag.

Op de hoogte blijven hoe u veilig kunt blijven douchen? Mis geen informatie.

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief en u wordt op de hoogte gehouden van:

  • Tips om veilig te blijven douchen
  • Acties en aanbiedingen
  • De veilige badkamer oplossingen
  • Nieuwe collecties en producten

 

Schrijf u dan nu in voor de e-mailnieuwsbrief van Molenaar en mis geen informatie over veiligheid in de badkamer.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen