CheckedcancelDOUCHE_Iconspinnerstore-icon
Wilt u weten wat wij in verband met corona doen? Klik hier

3x ouderwets leuke spelletjes

Home » Badkamer inspiratie » ouderwets leuke spellen

Van Monopoly tot sjoelen: 3x de leukste spellen van vroeger

Herinnert u het zich nog, die spelletjesavonden van vroeger? Op een druilerige dag met het hele gezin knus rond de tafel, het spelbord in het midden en kibbelend over wie met welk pionnetje mocht spelen. Welk spel lag er bij u op tafel? In dit artikel vindt u 3 ouderwets gezellige spellen die wellicht liggen te verstoffen in de berging, maar die u na het lezen van dit artikel vast gelijk weer uit de kast wilt halen!

1. Mens-erger-je-niet

Een echte klassieker die al jarenlang in vele Nederlandse huishoudens te vinden is: Mens-erger-je-niet! Dit spel vindt zijn oorsprong in India, waar het spel Pachisi al sinds de 19e eeuw een nationaal geliefd spel is. Het spel werd door de Engelsen naar Europa gehaald. De naam Mens-erger-je-niet ontstond in 1914 in Duitsland (Mensch ärgere Dich nicht), waarna het spel in 1934 officieel in Nederland op de markt werd gebracht. Vanaf dit moment is het spel niet meer weg te denken uit de Nederlandse (online) speelgoedwinkels.

In de ouderwetse versie van het bordspel werd gespeeld met een losse dobbelsteen. Tegenwoordig bevat het bord een drukknop met daarin een dobbelsteen. Handig, zo kan de dobbelsteen niet kwijtraken!

2. Monopoly

Coolsingel, Lange Poten en de Dorpsstraat: reken maar dat deze beroemde straatnamen uit het bordspel Monopoly bij iedere Nederlander een belletje doen rinkelen. De voorloper van Monopoly, The Landlord’s Game, werd in 1904 bedacht door de Amerikaanse Elizabeth Magie. Ze ging ermee naar speelgoedfabrikant Parker Brothers, maar het spel werd afgewezen. Pas in 1934 werd het spel door Charles B. Darrow geïntroduceerd als Monopoly. Het spel bleek een groot succes. Grappig detail: de originele speelstukken, zoals het strijkijzertje en het vingerhoedje, zijn gebaseerd op de bedeltjes uit de armband van de vrouw van Darrow.

De Nederlandse editie van Monopoly werd vanaf 1936 verkocht in de filialen van de winkelketen Perry in Nederland. De straatnamen verwijzen naar de straten waar de filialen van Perry gevestigd waren.

3. Sjoelen

Nog een ouderwets leuk spel: sjoelen! Het is weliswaar geen bordspel, maar ook dit gezelschapsspel speel je op tafel. De herkomst van het sjoelen is niet helemaal bekend. Vanaf 1600 werden er al spellen gespeeld die erg leken op het huidige sjoelen, bijvoorbeeld het rollen van knikkers door een opening. Wat wel bekend is, is dat het spel vervolgens in Friesland terecht is gekomen. Het woord ‘sjoelen’ is dan ook uit het Fries afkomstig: ‘sjoele’ of ‘sjoelje’ is het Friese woord voor ‘slepen’ of ‘sloffen’.

Sjoelen is een échte sport: er zijn zelfs wereldkampioenschappen in. Het eerstvolgende wereldkampioenschap staat gepland op 19 mei 2022 in Beneden-Leeuwen. Dat wordt nog even oefenen!

Ontvang de gratis brochure

  • Meer dan 30 pagina's vol inspiratie en informatie over onze oplossingen en veilig douchen.
  • Meer dan 100.000 keer aangevraagd.
  • Ontvang de inspiratiegids binnen 2 werkdagen thuis.