Zo_bestrijd_je_zilvervisjes_in_de_badkamer

Molenaar Blog

Gratis inspiratiemagazine

Showroom in de buurt vinden

Zo voorkom je zilvervisjes in de badkamer 

Je onderhoudt de badkamer altijd met veel zorg, maakt de ruimte geregeld schoon, en tóch zie je keer op keer vanuit je ooghoeken een zilvervisje wegschieten. Met hygiëne heeft de aanwezigheid van het beestje niks te maken, wél met een vochtige omgeving. Tja, dan kan deze ongewenste gast vaak z’n lol op. 

Wat zijn zilvervisjes eigenlijk? 

Zilvervisjes zijn kleine, vleugelloze insecten met een grootte variërend tussen de tien en twaalf millimeter. Door hun wiebelende bewegingen en het schubachtige uiterlijk van hun huid, worden ze ook wel 'visjes' genoemd. Daarnaast vallen ze op door hun voelsprieten aan zowel de voor- als achterzijde. De naam komt van de zilverachtige glans op de schubben die hun lichaam bedekken.

Ontvang het 
gratis inspiratiemagazine

Laat je inspireren door verschillende badkamerstijlen, maak kennis met onze vakmensen en lees alles over onze innovatieve producten. Vraag het gratis magazine aan en ontdek de badkamer van morgen!

background 2306_Conversieblokken-900x1165px-Desktop_0-Gradient-graphite Mobile-Onder_magazine_los

Waar komen zilvervisjes op af? 

Zilvervisjes zijn dol op vochtige omgevingen. Plekken met een hoge luchtvochtigheid zijn aantrekkelijk, daarom is de badkamer één van hun favoriete hotspots. Vooral in nieuwbouwhuizen zie je zilvervisjes vaak langs de plinten rennen, omdat daar het vocht nog lang uit het verse beton verdampt. Ze komen niet per se af op viezigheid, soms wel op etensresten. De insecten zijn overigens graag actief in het donker, daarom zie je ze vaker ’s avonds en ’s nachts dan overdag.

Manieren om zilvervisjes in de badkamer te bestrijden

In paniek raken hoeft niet, want zilvervisjes doen niets. Ook brengen ze geen schade aan, behalve dan als je er heel veel in huis hebt. “Een zilvervisje hier en daar is niet erg, maar in grote getalen kunnen ze schade aanrichten aan boeken, schilderijen of het pleisterwerk’’, legt Sanjay Soekaloe uit, plaagdierbeheerser bij de gemeente Rotterdam, aan het AD. Kom je veel zilvervisjes tegen in de badkamer of elders in huis? Dan is bestrijden een optie, want deze insecten leggen namelijk tot wel twintig eitjes per dag. Dit kun je doen als je last hebt van zilvervisjes:

MEER INSPIRATIE? ONTVANG HET GRATIS MAGAZINE

Voorkomen is beter dan genezen 

Dankzij goede ventilatie wordt vocht afgevoerd en krijgen zilvervisjes geen (of minder) kans in de badkamer. Gebeurt dit te weinig, dan kunnen de muren en het plafond beschimmeld raken. Zorg voor voldoende ventilatie door het raam vaak open te zetten of kies voor mechanische ventilatie. Vochtvreters zijn ook altijd een prima idee, want ze zorgen dat de ruimte droger wordt.

Daarnaast is het belangrijk dat alle kieren waar zilvervisjes zich graag achter verstoppen worden afgekit. En houd de kitnaden goed schoon, want dan blijven ze in de beste staat. Kijk wederom uit voor vocht, want door een minder goede ventilatie zal het kitwerk sneller achteruit gaan.

Zilvervisjes in bed

Niet in bad, nee, je leest het goed: in bed. Hoe naar ook, je kunt zilvervisjes tegenkomen tussen de lakens. En dat komt doordat goed geïsoleerde huizen best vochtig kunnen zijn, nog los van het feit dat je zelf vocht in de vorm van zweet verliest tijdens het slapen. Zilvervisjes in bed voorkom je door het bed een klein stukje van de wand af te schuiven.

GERELATEERDE BLOGS

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Molenaar nieuwsbrief

MEER INSPIRATIE? ONTVANG HET GRATIS MAGAZINE