Chromen thermostaatkraan kalksteen wand

Energie besparen 

in de badkamer

7x slimme tips om energie te besparen in de badkamer

Brr, wát is het koud buiten. Het liefst maak je meteen een saunaparadijs van de badkamer, maar dat kost een flink zakcentje. Gelukkig zijn er zat energiezuinige oplossingen; goed voor het milieu én voor de portemonnee.  

Energie besparen in de badkamer

Driedubbelglas en zonnepanelen, da's energiezuinig. Maar ook in de badkamer kun je genoeg (laten) uithalen om flink te besparen. En nu het prijsplafond sinds 2024 er weer af is en de belasting op gas is gestegen, is het dubbel zo fijn om in deze specifieke ruimte maatregelen te treffen. Zo kun je in de koude wintermaanden de boel een stuk voordeliger verwarmen en verklein je de ecologische voetafdruk. 

Tip 1: Vervang je radiator door een infraroodpaneel

De badkamer verwarmen kan op verschillende manieren, zoals die traditionele radiator die aan de cv-ketel hangt of de elektrische variant zonder gas. Maar de goedkoopste en energiezuinigste manier om de badkamer te verwarmen zonder gas, is door middel van een infraroodpaneel, zoals het Warmth Panel van Molenaar. Dit 100% elektrische paneel is tot 60% zuiniger dan traditionele methoden, verwarmt gelijkmatig, voorkomt schimmelvorming en vereist geen onderhoud. Een douche nemen wordt zo nóg comfortabeler. Bestuur de warmte met precisie en geef de kou geen schijn van kans.

Tip 2: Douche korter en kouder

Warm water is een energievreter, goed voor zo'n 20% van je gasrekening. Vooral tijdens dat zalige douchen. Onder zo'n warme straal staan is heerlijk, vooral als het goed koud is, maar dus ook slecht voor je energierekening. Een paar graden koeler en korter douchen is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu! 

Tip 3: Timer op de douche

Korter douchen vermindert dus je gasverbruik. Maar het is ook lastig om je eraan te houden. Als je eenmaal onder de douche staat, wil je er niet meer onder vandaan en sta je er al snel veel langer onder dan je gepland had. Schaf daarom een douchetimer aan. Die helpt je bij het verkorten van je douchebeurt. Sta je normaal bijvoorbeeld zo’n 8 minuten onder douche? Zet je timer op 5 minuten en bespaar 3 minuten op iedere douchebeurt. 

Ontvang het 
gratis inspiratiemagazine

Laat je inspireren door verschillende badkamerstijlen, maak kennis met onze vakmensen en lees alles over onze innovatieve producten. Vraag het gratis magazine aan en ontdek de badkamer van morgen!

background 2306_Conversieblokken-900x1165px-Desktop_0-Gradient-graphite Mobile-Onder_magazine_los

Tip 4: Ga (liever) niet in bad

Korter douchen is niet alleen milieubewust, maar ook budgetvriendelijk. Een bad nemen? Dat kan tot 3 keer meer water en energie kosten dan een snelle douche van 5 minuten. Als je toch wilt badderen, denk eens aan isolatie. Zo blijft je bad langer warm en bespaar je op warm water én energie.

Tip 5: Zuinige zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie voor warm water, waardoor je ongeveer de helft op je douche- en keukenverbruik bespaart. Het is een duurzaam alternatief voor aardgas, waarmee een vierpersoonshuishouden jaarlijks zo'n 180 m3 gas en 370 kg CO2 bespaart. In de zomer dekt de zonneboiler bijna al je warmwaterbehoeften, in de winter springt je HR-ketel of warmtepomp bij. Bonus: je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt.

Tip 6: Waterbesparende douchekop

Een traditionele regendouche is heerlijk, maar verbruikt ook behoorlijk wat water en energie. Kies daarom voor een waterbesparende douchekop. De douchekop vermengt lucht onder hoge druk met water, waardoor het water met hogere druk uit de douchekop stroomt en de waterdruppels groter worden. Zo is er minder water nodig voor een douchebeurt en verbruik je een stuk minder energie tijdens het douchen.

Tip 7: Neem een thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan heb je je ideale douchetemperatuur in een handomdraai. Geen verspilling van water en lekker snel een aangename douche. Bovendien stel je vooraf een maximale temperatuur in, waardoor de kraan nooit te warm staat. Het beveiligingssysteem zorgt ervoor dat je de douche niet heter kunt zetten dan 38 graden zonder de knop op de temperatuurinstelling in te drukken. Zorgt nog voor een hoop minder energieverbruik ook.

Gerelateerde blogs

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Molenaar nieuwsbrief

MEER INFORMATIE ? ONTVANG HET GRATIS MAGAZINE