Chromen thermostaatkraan kalksteen wand

Energie besparen 

in de badkamer

7 tips om energie te besparen in de badkamer

Er zijn veel manieren om flink te besparen op energie in huis. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Zeker nu het weer winter wordt, kun je wel wat extra tips gebruiken om zuinig om te gaan met je energieverbruik. Vooral in de badkamer valt een hoop te besparen! We geven 7 tips om energie te besparen in de badkamer.

Tip 1: douche korter en kouder

Het gebruik van warm water is een grote post op de energierekening. Het verwarmen van water zorgt in een gemiddeld huishouden voor zo’n 20 procent van het gasverbruik. Warm water gebruik je voornamelijk tijdens het douchen. En een warme douche is heerlijk, maar dus ook slecht voor je energierekening. Daarom is het verstandig om de douche een paar graden kouder te zetten en minder lang onder de douche te staan.

Tip 2: timer op de douche

Korter douchen vermindert dus je gasverbruik. Maar het is ook lastig om je eraan te houden. Als je eenmaal onder de douche staat, wil je er niet meer onder vandaan en sta je er al snel veel langer onder dan je gepland had. Schaf daarom een douchetimer aan! Deze helpt je bij het verkorten van je douchebeurt. Sta je normaal bijvoorbeeld zo’n 8 minuten onder douche? Zet je timer op 5 minuten en bespaar 3 minuten op iedere douchebeurt. Ook prettig voor je energierekening!

Ontvang het 
gratis inspiratiemagazine

Laat je inspireren door verschillende badkamerstijlen, maak kennis met onze vakmensen en lees alles over onze innovatieve producten. Vraag het gratis magazine aan en ontdek de badkamer van morgen!

background 2306_Conversieblokken-900x1165px-Desktop_0-Gradient-graphite Mobile-Onder_magazine_los

Tip 3: Ga niet in bad

Heb je de stap gezet om korter te douchen, dan is dat ook nog eens veel zuiniger dan in bad gaan. Laat je het bad vollopen met water, dan kan dat je tot 3 keer zoveel water en energie kosten als een douchebeurt van 5 minuten. Wil je toch heel graag in bad? Overweeg dan eens om je bad te isoleren. Het isoleren van je badkuip maakt dat je bad langer warm blijft. Daardoor heb je minder warm water nodig én blijft je badwater ook nog extra lang warm.

Tip 4: Doe het licht uit 

Het sluipt er snel in: je loopt even de badkamer uit tijdens je ochtendroutine en denkt vervolgens niet meer aan het licht. Hoewel de meeste mensen tegenwoordig ledlampen en spaarlampen hebben en deze vele malen zuiniger zijn dan gloeilampen, is het nog steeds aan te raden om het licht altijd uit te doen als je de badkamer verlaat. Uiteindelijk scheelt het toch op je rekening. En dat je lamp extra energie verbruikt als je hem telkens aan- en uitdoet? Dat is een fabel. Doe je lamp dus zo vaak aan, en vooral uit, als je wilt!

Tip 5: Waterbesparende douchekop

Een traditionele regendouche is heerlijk, maar verbruikt ook behoorlijk wat water en energie. Kies er daarom voor om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. De douchekop vermengt lucht onder hoge druk met water, waardoor het water met hogere druk uit de douchekop stroomt en de waterdruppels groter worden. Zo is er minder water nodig voor een douchebeurt en verbruik je een stuk minder energie tijdens het douchen.

Tip 6: Neem een thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan is je douchewater veel sneller op de juiste temperatuur dan met een normale kraan. Daardoor verspil je minder water en energie aan het opwarmen van de douche. Bovendien stel je vooraf een maximale temperatuur in, waardoor de kraan nooit te warm staat. Het beveiligingssysteem zorgt ervoor dat je de douche niet heter kunt zetten dan 38 graden zonder de knop op de temperatuurinstelling in te drukken. En zoals je hebt kunnen lezen: een paar graden kouder douchen zorgt voor een hoop minder energieverbruik!

Tip 7: Vervang je radiator door een infraroodpaneel

Er zijn verschillende manieren om de badkamer te verwarmen. De meeste mensen hebben een badkamerradiator die aangesloten is op de cv-ketel en dus gas gebruikt. Ook de elektrische badkamerradiator, waarmee je de badkamer zonder gas verwarmt, zie je in steeds meer badkamers terug. Maar de goedkoopste en energiezuinigste manier om de badkamer te verwarmen zonder gas, is door middel van een infraroodpaneel zoals het Warmth Panel van Molenaar. Verwarmen met infrarood heeft veel voordelen. Zo is het infrarood paneel van Molenaar 100% elektrisch en tot 60% zuiniger dan traditionele verwarmingsmethoden. Het infraroodpaneel verwarmt de badkamer op een gelijkmatige manier, is zeer effectief tegen schimmelvorming en is onderhoudsvrij. Extra handig: het Warmth Panel bevat ook verlichting!

Gerelateerde blogs

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Molenaar nieuwsbrief

MEER INFORMATIE ? ONTVANG HET GRATIS MAGAZINE