De badkamer van toen

De badkamer door de jaren heen

Transformatie van de badkamer

Een huis zonder badkamer: we kunnen het ons haast niet meer voorstellen. Toch werd de badkamer pas in 1965 een verplicht onderdeel van het huis. Sindsdien heeft de badkamer een behoorlijke transformatie ondergaan! In dit artikel nemen we je mee op een reis door de tijd. We duiken in de geschiedenis van de badkamer.

Baddertijd voor het hele gezin

Weet je nog hoe je vroeger badderde? Ging je bijvoorbeeld in de tobbe, waarin ieder gezinslid zich na elkaar waste in hetzelfde water? Tot en met de jaren ’60 waste het doorsnee Nederlandse gezin zich in een teil, vaak op een vaste dag in de week. Het water werd opgewarmd in een ketel boven het vuur. Degene die als laatst aan de beurt was, had pech: die moest zich wassen in het koude water.


De intrede van de badkamer

In 1965 werd de badkamer een verplicht onderdeel van het nieuwbouwhuis. Naast het bad, maakte ook de douche zijn intrede in de badkamer van het gemiddelde Nederlandse huishouden. De wastafel werd een vast onderdeel van de badkamer en baden werden voorzien van een schouderdouche. Zo konden vrouwen zorgeloos badderen zonder dat hun haar nat werd.

Ontvang het 
gratis inspiratiemagazine

Laat je inspireren door verschillende badkamerstijlen, maak kennis met onze vakmensen en lees alles over onze innovatieve producten. Vraag het gratis magazine aan en ontdek de badkamer van morgen!

background 2306_Conversieblokken-900x1165px-Desktop_0-Gradient-graphite Mobile-Onder_magazine_los

Flowerpower

De jaren ’70 staan voor flowerpower, een tijd van kleurexplosies! Zo ook in de badkamer. De badkamer werd aangekleed met trendy items, zoals een radio of haardroger. Erg populair was de glasdal. Deze glazen blokken werden gebruikt als douchewand.
 

Van uitbundig kleurrijk naar strak wit

In de jaren ’90 maakten de uitbundige kleurstellingen bijna volledig plaats voor strakke, witte badkameronderdelen. Kleur was in kleine mate aanwezig in rode, blauwe en gele accenten. Welzijn werd steeds belangrijker: zo werd bijvoorbeeld het bubbelbad populair.
 

De badkamer van nu

Tegenwoordig is de inloopdouche niet meer weg te denken uit de badkamer. Ook natuurlijke materialen en grote vlakken op de muur zijn helemaal trendy. Ben je benieuwd naar de trends van dit moment? Lees dit artikel over de badkamertrends van 2022

Wil je meer weten over de verschillende badkamers van de afgelopen decennia? Breng eens een bezoekje aan de Hansgrohe Aquademie in Schiltach, Duitsland! Hier vindt je een uitgebreide tentoonstelling over de geschiedenis van de privébadkamer.

Toen en nu

Gerelateerde blogs 

MEER INFORMATIE ? ONTVANG HET GRATIS MAGAZINE