Molenaar-2

Doucheputje
schoonmaken

Gratis inspiratiemagazine

Showroom in de buurt vinden

Doucheputje schoonmaken: tips voor een frisse badkamer

Een frisse badkamer, dát is wat je wilt. Helaas stuit je soms op een nare lucht die uit de douche of afvoer blijkt te komen. Vuilresten stromen namelijk met gemak de doucheput in, wat zorgt voor opstopping en dus stank. Regelmatig het doucheputje schoonmaken is dé oplossing voor een geurvrije douchesessie.

Vragen? 
We Staan voor je klaar 

Heb je een vraag over Molenaar? Stuur een berichtje via de chat, mail of bel ons. We helpen je graag op weg!

background 2306_Conversieblokken-900x1165px-Desktop_0-Gradient-sand 2306_Conversieblokken-1982x1114px-Mobile_Contact

Waarom is een schoon doucheputje belangrijk? 

Een schoon doucheputje is niet alleen essentieel voor de hygiëne van je badkamer, maar het helpt ook nare geuren te voorkomen. Doucheputjes beginnen al snel te stinken omdat in en onder het putje bacteriën groeien. Daarnaast kan de afvoer verstopt raken door haren en zeepresten, waardoor het water niet goed wegloopt. Je raadt het al: dat ruikt op den duur niet al te best.   

betonlook floor panel
druppel

Zo kun je het best het doucheputje schoonmaken 

Gelukkig kun je zelf het heft in handen nemen en de boel grondig reinigen, zodat je voortaan geniet van een stankvrije douche.

1. Maak één keer in de twee weken het doucheputje schoon 

Tweewekelijks je doucheputje schoonmaken klinkt als een kleine inspanning met grote impact op de hygiëne van je badkamer. Gelukkig is het simpel: verwijder zichtbare haren en zeepresten met een haak of borstel. Spoel vervolgens het putje door met een mengsel van warm water en azijn. Gebruik één kop schoonmaakazijn en drie koppen warm water.

2. Doucheput schoonmaken met baking soda 

Snel af van de stank? Gebruik baking soda, een ware alleskunner. Strooi ongeveer een halve kop soda in het putje. Giet vervolgens voorzichtig warm water over de soda en laat het mengsel een paar minuten inwerken. Borstel daarna met een zachte borstel of een oude tandenborstel het putje schoon en spoel grondig na met water. Resultaat: een fris ruikend en glanzend schoon doucheputje.

3. Maak gebruik van een 'ouderwetse' plopper

Bij een kleine verstopping kan de 'ouderwetse' plopper soms de verstopping oplossen. Plaats de plopper stevig over de afvoer en geef een paar ferme duwen. De zuigkracht kan verstoppingen losmaken en zorgen voor een vlottere afvoer. Spoel na met warm water en je douchepotje is weer klaar voor fris gebruik. 

Marmer-Trendy
druppel

Blijft de doucheput onaangenaam ruiken? 

Last van blijvende stank, maar is de doucheput niet verstopt? Het kan zijn dat één van de leidingen lek is, of dat de ontluchter van het riool niet meer goed werkt. In dat geval kun je het best een loodgieter inschakelen.

Ook regen kan de oorzaak zijn van een stinkende doucheput. Het regenwater kan via scheurtjes of lekken de riolering binnendringen, wat onaangename geuren kan veroorzaken. Mocht er een rioollucht uit je drain komen na een harde regenbui, controleer als eerst de ontluchtingspijp op mogelijke verstoppingen door bijvoorbeeld bladeren.

Bekijk uit de drie onderstaande modellen welk afvoerputje jij hebt en ontdek hoe je ‘m precies schoonmaakt.

Doucheputje met zilveren afdekplaatje

Stap 1

Verwijder het chromen afdekplaatje

Stap 2: 

Verwijder het binnenwerk. Deze kan stevig vastzitten waardoor het enige kracht vergt om het los te krijgen. Let op: draai de witte ring NÍET los.

 

Stap 3: 

haal de twee onderdelen uit elkaar. Deze onderdelen kunt u nu schoonmaken. Ook kunt u het afvoerputje aan de binnenkant schoonmaken.

 

Doucheputje met vierkant rooster

Stap 1: 

Verwijder het RVS-rooster

 

Stap 2: 

Verwijder het binnenwerk. Deze kan stevig vastzitten waardoor het enige kracht vergt om het los te krijgen.

Let op: laat de schroeven van de metalen ring gewoon vast zitten.

 

Stap 3: 

Haal de twee onderdelen uit elkaar. Deze onderdelen kunt u nu schoonmaken. Ook kunt u het afvoerputje aan de binnenkant schoonmaken.

 

Langwerpig doucheputje schoonmaken

Stap 1: 

Verwijder het RVS-rooster rooster

 

Stap 2: 

Verwijder het chromen ringetje (lijkt op een autowiel).

Stap 3: 

Verwijder het witte binnenwerk. Deze kan stevig vastzitten waardoor het enige kracht vergt om het los te krijgen. de onderdelen kunt u nu schoonmaken. Ook kunt u het afvoerputje aan de binnenkant schoonmaken.

 

Stap 4: 

Terugplaatsen ringetje: dit kan maar op 1 manier, let u goed op de uitsparingen bij het terugplaatsen.

 

Veelgestelde vragen

Hoe belangrijk is ventilatie in mijn badkamer?

Badkamermaterialen zijn bij uitstek geschikt in vochtige ruimtes. Echter, het is in de badkamer altijd belangrijk om voor goede ventilatie te zorgen. Ventilatie zorgt ervoor dat vocht wordt afgevoerd. Gebeurt dit te weinig, dan kunnen de muren en het plafond beschimmeld raken.

Welke schoonmaakmiddelen mag ik gebruiken?

Wees terughoudend met agressieve schoonmaakmiddelen zoals agressieve ontkalker, chloor en desinfecteerproducten die alcohol bevatten. In sommige gevallen kunnen deze schoonmaakmiddelen schade toebrengen aan de thermostaatkraan, de panelen, de douchestoel, de glaswanden en de chromen onderdelen van je Molenaar douche. Ook kan dit de antisliplaag aantasten en/of oplossen. We raden je aan om alleen zachte reinigingsmiddelen te gebruiken, zonder schuurmiddelen.

Hoe houd ik mijn glazen douchewanden schoon?

Wij adviseren je om de douche na gebruik af te spoelen met water en het glas te drogen met een raamwisser of een katoenen doek. Hiermee voorkom je dat vuil en kalk zich gaan hechten op de glaswand en blijft het glas mooi helder. Ontstaat er toch kalkvorming op de glaswand? Gebruik dan schoonmaakazijn om het eraf te halen.

Je kunt ervoor kiezen om je Molenaar douchewand te laten behandelen met Easy Clean. Deze behandeling zorgt ervoor dat de poriën van het glas gedicht worden. Het gas is dan vuilafstotend.  Zo wordt schoonmaken nog makkelijker!

Hoe houd ik mijn kitnaden schoon?

Om te voorkomen dat er zeepresten blijven zitten in onder andere de kitnaden, adviseren wij je de douche na gebruik goed af te spoelen. Je kunt de kitnaden het beste schoonmaken met groene zeep, dit is niet agressief. Zorg daarnaast voor goede ventilatie. Dit heeft namelijk invloed op het kitwerk. Bij een minder goede ventilatie zal het kitwerk sneller achteruit gaan.

Hoe houd ik mijn thermostaatkraan schoon?

We adviseren je om de temperatuurknop elke week van koud naar warm te draaien bij een lopende kraan. Hierdoor blijft de kraan soepel en voorkom je het ontstaan van kalk op het thermostaatelement.

Hoe moet ik een doucheputje of afvoerputje schoonmaken?

Om je doucheputje te reinigen, verwijder je eerst oppervlaktevuil zoals haren. Giet vervolgens een mengsel van baking soda en azijn in het putje en laat het enkele minuten inwerken. Borstel het putje schoon en spoel grondig na met warm water.

 

Hoe vaak moet ik een doucheputje schoonmaken?

De frequentie van het schoonmaken hangt af van het gebruik en de mate van vervuiling. Over het algemeen is het raadzaam om het putje tweewekelijks schoon te maken. Bij intensief gebruik of merkbare geurproblemen kan vaker schoonmaken nodig zijn.

 

Hoe ontstop ik een doucheputje?

Bij een verstopt doucheputje kun je beginnen met een mengsel van baking soda en azijn. Giet dit in het putje en laat het inwerken. Spoel daarna met kokend water. Als dit niet helpt, gebruik dan een ontstoppingsmiddel volgens de instructies op de verpakking. Schakel bij aanhoudende problemen een loodgieter in.

 

 


 

Wat helpt tegen kalkaanslag in de badkamer?

Een ontkalkingsmiddel, zoals bijvoorbeeld onze kant-en-klare badkamerreiniger van Molenaar. De spray maakt schoonmaken, ontkalken en ontvetten een fluitje van een cent en heeft een heerlijke, frisse geur die lang blijft hangen. Deze alleskunner verwijdert moeiteloos kalk- en watervlekken en laat een laagje achter dat nieuwe hechting van vuil voorkomt. Gebruik 'm voor je héle badkamer: van spiegel tot toiletpot en van douchewand tot wastafel. Andere methoden om kalkaanslag te bestrijden lees je hier.

Hoe werkt het Molenaar Kalkpreventiesysteem?

Het Molenaar Kalkpreventiesysteem voegt via een speciaal doseringssysteem een kleine hoeveelheid van maximaal 5 ppm (parts per million) voedingsgeschikt polyfosfaat toe aan het leidingwater. Dit voorkomt kalkaanslag en corrosie in leidingen, apparatuur en sanitair. Het calcium in het drinkwater blijft echter aanwezig als bouwsteen voor het menselijk lichaam. Zo biedt het systeem bescherming tegen kalkaanslag, maar met 100% behoud van drinkwaterkwaliteit. Lees hier meer over het kalkpreventiesysteem.

Wellicht Vind je dit ook interessant