Kalkaanslag op luxe thermostaatkraan voorkomen in de badkamer

kalkaanslag in de badkamer 
verwijderen én voorkomen

Gratis inspiratiemagazine

Showroom in de buurt vinden

Hardnekkige kalkaanslag?
Tips en tricks voor een stralende badkamer

Na úren schrobben en poetsen nog steeds last van witte kalkaanslag in de badkamer? Gelukkig zijn er manieren om hardnekkige kalk te verwijderen én te voorkomen in de inloopdouche en op de kranen. We zetten de beste tips op een rij.

Wat helpt tegen kalkaanslag in de badkamer?

Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. Er zitten mineralen in zoals magnesium en calcium. Hoe hoger de concentratie van deze stoffen in het water, des te harder is het water en hoe meer last je hebt van kalkaanslag. Het water is zeker niet schadelijk voor je gezondheid, maar wél voor je badkamer. Hoe harder het water, hoe groter de kans dat er een kalklaag ontstaat op de kranen, tegels, douchekop of douchewand. Wat is de beste manier om kalkaanslag te verwijderen? En belangrijker nog, hoe kun je het voorkomen? 

Hoe kun je het beste kalk in de badkamer schoonmaken?

Klaar om de badkamer van een poetsbeurt te voorzien en alle kalkaanslag te verwijderen? Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals Antikal en schuurmiddelen. Gebruik liever milde schoonmaakmiddelen, zoals groene zeep óf onze Molenaar Badkamerreiniger. Deze alleskunner verwijdert moeiteloos kalk- en watervlekken en laat een laagje achter dat nieuwe hechting van vuil voorkomt. 

Ook karnemelk, azijn en citroenzuur zijn over het algemeen goede antikalkopties. Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn niet duur en heb je vást in de kast staan: 
 

  • Karnemelk

Een glas karnemelk is heerlijk in de ochtend, maar ook een perfect middel om kalk te lijf te gaan. Dompel een doek onder in het zuivelproduct, leg ‘m op de kalkaanslag en laat het een nacht intrekken. De volgende ochtend goed naspoelen en de badkamer straalt als nooit tevoren. 


  • Azijn 

Vul een spuitfles met witte azijn en spray die op de oppervlakken met kalkaanslag. Laat de azijn enkele minuten intrekken. Spoel daarna af met water en wrijf droog met een schone doek.

  • Citroen

Meng citroensap met water in gelijke delen en breng het mengsel aan op de kalkaanslag. Even naspoelen en je badkamer ziet er gelijk een stuk frisser uit.

Ontvang het 
gratis inspiratiemagazine

Laat je inspireren door verschillende badkamerstijlen, maak kennis met onze vakmensen en lees alles over onze innovatieve producten. Vraag het gratis magazine aan en ontdek de badkamer van morgen!

background 2306_Conversieblokken-900x1165px-Desktop_0-Gradient-graphite Mobile-Onder_magazine_los

Kalk op de douchekop en douchedeur

Voor het ontkalken van je douchekop draai je ’m eerst los. Vul vervolgens een plastic zakje met azijn en doe de douchekop erin. Zorg ervoor dat de douchekop volledig ondergedompeld is en laat een dag lang weken. Daarna spoel je de douchekop af en zul je zien dat de kalkaanslag verdwenen is.

Hardnekkige kalk op de wand van je (inloop)douche? Spuit een vel keukenpapier in met schoonmaakmiddel en plak op de douchewand. Even laten inwerken en daarna schrobben met een doek of spons.

Kalkaanslag voorkomen in de badkamer

Een stralende badkamer begint met het voorkomen van kalkaanslag. Maak er een gewoonte van om na elke douchebeurt de wanden en de douchekop droog te maken met een doek of een wisser. Door het verwijderen van overtollig water verminder je de kans op kalkaanslag aanzienlijk. De beste en bekendste manier om kalkaanslag te voorkomen is door gebruik te maken van een waterontkalker, zoals het Molenaar Kalkpreventiesysteem. Dankzij dit gepatenteerde doseringssysteem - dat geïnstalleerd wordt door een monteur - heb je minder last van kalkaanslag in je badkamer. Een poetsbeurt op z’n tijd is nog steeds nodig, maar het gaat veel sneller én makkelijker. Onderhoud door een professional is niet nodig; je vervangt zelf eenvoudig de patronen.

Voordelen van een waterontkalker in de badkamer:

  • Minder kalkaanslag zichtbaar in de badkamer
  • Chemische schoonmaakmiddelen zijn overbodig
  • Je hebt minder snel een droge huid na het douchen
  • Soepeler haar door het zachte water

Meer weten? Tijdens een adviesgesprek in één van onze showrooms óf bij je thuis vertelt onze deskundige adviseur alles over de mogelijkheden van onze waterontkalker.

2401_Blog-Badkamertrends-2024_Trend-3_1900x1424px-2
druppel

GERELATEERDE BLOGS

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Molenaar nieuwsbrief

MEER INSPIRATIE? ONTVANG HET GRATIS MAGAZINE

Veelgestelde vragen

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag, ook wel bekend als kalksteen of kalkafzetting, ontstaat wanneer calciumcarbonaat en andere mineralen zich afzetten op oppervlakken die in contact komen met water. Dit gebeurt vooral in gebieden met hard water. Kalkaanslag verschijnt vaak als witte of gelige vlekken of korsten op kranen, tegels, douchekoppen en andere oppervlakken in de badkamer.

Wat helpt tegen kalkaanslag in de badkamer?

Een ontkalkingsmiddel, zoals bijvoorbeeld onze kant-en-klare badkamerreiniger van Molenaar. De spray maakt schoonmaken, ontkalken en ontvetten een fluitje van een cent en heeft een heerlijke, frisse geur die lang blijft hangen. Deze alleskunner verwijdert moeiteloos kalk- en watervlekken en laat een laagje achter dat nieuwe hechting van vuil voorkomt. Gebruik 'm voor je héle badkamer: van spiegel tot toiletpot en van douchewand tot wastafel. Andere methoden om kalkaanslag te bestrijden lees je hier.

Hoe werkt het Molenaar Kalkpreventiesysteem?

Het Molenaar Kalkpreventiesysteem voegt via een speciaal doseringssysteem een kleine hoeveelheid van maximaal 5 ppm (parts per million) voedingsgeschikt polyfosfaat toe aan het leidingwater. Dit voorkomt kalkaanslag en corrosie in leidingen, apparatuur en sanitair. Het calcium in het drinkwater blijft echter aanwezig als bouwsteen voor het menselijk lichaam. Zo biedt het systeem bescherming tegen kalkaanslag, maar met 100% behoud van drinkwaterkwaliteit.

Hoef ik mijn kranen en sanitair niet meer schoon te maken met het kalkpreventiesysteem?

Het kalkpreventiesysteem kan helaas niet al het schoonmaakwerk uit handen nemen. Gelukkig wel het grootste deel, waardoor schoonmaken veel sneller en eenvoudiger gaat. Dat komt door de beschermende laag die het systeem achterlaat.

Wat is het voordeel van het kalkpreventiesysteem t.o.v. andere systemen?

Het Molenaar Kalkpreventiesysteem heeft veel voordelen ten opzichte van andere mogelijkheden. Het systeem is makkelijk te plaatsen (wel door een monteur, er is geen voor elektriciteit nodig en je verspilt geen water. Andere systemen moeten regelmatig worden gespoeld (regenereren), waardoor veel kostbaar (drink)water wordt weggespoeld. Het systeem is ook vriendelijk voor het milieu, want het verbruikt geen milieubelastend zout en is zeer voordelig in aanschaf. Qua onderhoud hoef je geen professional in te schakelen, want je kunt de patronen eenvoudig zelf vervangen.