CheckedcancelDOUCHE_Iconspinnerstore-icon
Wilt u weten wat wij in verband met corona doen? Klik hier
Home » Molenaar blog » Wat is wmo

Met WMO uw badkamer aanpassen

U kunt met WMO uw badkamer aanpassen, maar dat dat dus niet garandeert dat u ook een WMO vergoeding krijgt. Het belangrijkste is dat het gaat om een niet gebruikelijke badkamer renovatie, omdat u door een beperking niet meer gebruik kunt maken van uw huidige bad of douchecabine. Hierbij mag de gemeente geen rekening houden met uw inkomen of met het feit of u hiervoor heeft kunnen sparen of niet, maar wel met de afschrijving van uw huidige bad of douche. De kosten voor het aanpassen van de badkamer hoeven dus zelfs bij goedkeuring niet volledig door de gemeente vergoed te worden.

Wat is WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning)

WMO staat voor wet maatschappelijke ondersteuning en deze wet bepaalt dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en dat gemeenten hun inwoners zo goed mogelijk in staat moet stellen om deel te nemen aan de samenleving. De WMO is dus bedoeld om mensen te ondersteunen die daarin problemen ondervinden, zoals ouderen, chronische zieken of mensen met een beperking.

U heeft de mogelijkheid om een WMO vergoeding te ontvangen voor een badkamer aanpassing, maar dit is niet in alle situaties het geval. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, dient u het aangepaste sanitair wel daadwerkelijk nodig te hebben. Het woord beperking is hier belangrijk. Wanneer u een beperking heeft waardoor u bijvoorbeeld niet meer in bad kunt stappen en daardoor een inloopdouche nodig zou hebben, kunt u een aanspraak doen op de WMO.
De gemeente bekijkt echter iedere aanvraag individueel en neemt daar een aantal criteria in mee. Er zijn wel een aantal algemene voorwaarden waar u aan moet voldoen:

  1. U verblijft rechtmatig in Nederland;
  2. U bent Nederlander, u heeft een verblijfsvergunning op asielgronden of u heeft een reguliere verblijfsvergunning;
  3. U bent woonachtig in de gemeente waarin u de aanvraag doet.

Op basis waarvan kan de gemeente mijn WMO aanvraag voor het aanpassen van de badkamer afkeuren?

Algemeen gebruikelijke badkamer aanpassingen worden niet door de WMO vergoed. Dit betekent dat wanneer de levensduur van het te vervangen bad al verlopen is, het een algemeen gebruikelijke badkamer renovatie is en de WMO dit dus niet vergoed. Als er een gedeelte van de renovatie niet algemeen gebruikelijk is en daardoor wel duurder, dan moet de gemeente wel de meerwaarde betalen.

Er is bijvoorbeeld een zaak geweest waar de gemeente een verzoek had afgekeurd, omdat het bad al eerder vervangen had moeten worden. Echter, de rechtbank besloot dat het een niet algemeen gebruikelijke renovatie was, omdat in dezelfde woning ook al een gewone douche aanwezig was. Een bad vervangen door een inloopdouche terwijl er ook een normale douche aanwezig is zorgt ervoor dat het niet een algemeen gebruikelijke renovatie is. Men kan namelijk door de beperking ook de normale douche niet meer gebruiken, en is daardoor aangewezen op een inloopdouche. Hierdoor moest de gemeente het aanpassen van de badkamer alsnog financieren.

Wanneer de levensduur van het bad of de normale douche nog niet bereikt is, moet de gemeente overgaan tot het aanpassen van de badkamer, maar mag daarbij wel rekening houden met de afschrijving van het bad of de douchecabine. Dit betekent dat niet alle kosten vergoed hoeven te worden. Dit mag alleen wanneer de gemeente dit in het beleid zo heeft bepaald.

Op de hoogte blijven hoe u veilig kunt blijven douchen? Mis geen informatie.

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief en u wordt op de hoogte gehouden van:

  • Tips om veilig te blijven douchen
  • Acties en aanbiedingen
  • De veilige badkamer oplossingen
  • Nieuwe collecties en producten

 

Schrijf u dan nu in voor de e-mailnieuwsbrief van Molenaar en mis geen informatie over veiligheid in de badkamer.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Wordt inkomen meegenomen in de WMO beoordeling?

De gemeente mag geen inkomensgrens stellen en ook het vermogen van de aanvrager mag niet meegenomen worden in het beoordelen van een verzoek. Echter kan een gemeente wel een bepaalde eigen bijdrage vragen. Reeds gemaakte kosten kunnen niet terug gevraagd worden via de WMO.

Aftrekbaarheid kosten voor de inkomstenbelasting?

Aanpassingen in de badkamer kunt u helaas niet meer als aftrekpost voor de inkomstenbelasting opgeven.  Wilt u meer informatie ontvangen over welke hulpmiddelen aftrekbaar zijn, dan raden wij u aan contact op te nemen met een belastingadviseur of de Belastingdienst.

WMO aanvragen voor het aanpassen van de badkamer: hoe moet dat?

Via de gemeente kunt een onafhankelijke cliëntondersteuner inschakelen voor hulp bij uw WMO aanvraag. Deze persoon helpt u gratis met informatie en geeft advies bij het regelen van hulp en ondersteuning. Kortom, de cliëntondersteuner komt op voor uw rechten en kan u helpen bij het voorbereiden van het gesprek met de gemeente.

Benieuwd naar de andere financieringsopties voor het aanpassen van uw badkamer met inloopdouche? Lees dan ook onze blogs over de Blijverslening en over de Verzilverlening.

Ontvang gratis advies van een adviseur aan huis

Maak een afspraak