CheckedcancelDOUCHE_Iconspinnerstore-icon
Wilt u weten wat wij in verband met corona doen? Klik hier
Home » Molenaar blog » Wat is valangst en hoe kan het verholpen worden?

Wat is valangst en hoe kan het verholpen worden?

Valangst is een term die gebruikt wordt wanneer men blijvend bang is om te vallen en voor de consequenties die dat met zich mee kan brengen voor hun leven. Daar hoort ook bij dat mensen vaak vanwege deze angst gewone dagelijkse activiteiten vermijden wanneer er gedacht wordt dat de kans om te vallen groter is. Deze angst komt voornamelijk voor bij senioren. In Nederland heeft ruim de helft van alle zelfstandige 70-plussers last van valangst en 40% van de ouderen vermijdt daardoor bepaalde activiteiten om de kans op vallen te verkleinen.

Het vervelende is dat de kans om te vallen groter is voor ouderen met valangst dan voor ouderen zonder. Dit komt doordat men angst of paniekaanvallen kan krijgen in situaties die risicovol worden ingeschat. Ook gaat men vaak gekunsteld bewegen om de kans op vallen maar zoveel mogelijk te vermijden. Dit zorgt er juist voor dat de kans op vallen groter wordt. Daarnaast worden er vaak hulpmiddelen ingezet die helemaal niet nodig zijn en de kans op vallen kunnen vergroten, zoals een wandelstok of rollator.

Hoe wordt valangst behandeld?

Het is dus heel vervelend om valangst te hebben, vooral omdat het de kans op vallen groter maakt. Wanneer u denkt valangst te hebben en u herkent een aantal van de eerder genoemde klachten, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts zal u dan een doorverwijzing geven naar de juiste specialisten. Vaak bestaat de behandeling van valangst uit een combinatie van drie onderdelen:

1. Cognitieve gedragstherapie

Met deze vorm van therapie leert u weer de gevreesde situaties in te gaan zonder de overbodige hulpmiddelen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het omzetten van de bezorgde en angstige gedachten, zodat u weer realistischer na kunt denken.

2. Fysiotherapie

De fysiotherapie is ervoor bedoeld om weer op een normale, niet gekunstelde manier te lopen. Door weer vertrouwen te krijgen in het natuurlijke lopen wordt de valangst ook al snel minder.

3. Ergotherapeutische adviezen

De ergotherapeutische adviezen gaan in op uw leefomgeving en hoe deze veiliger te maken is. Zo kan bijvoorbeeld de verlichting feller gemaakt worden, losse snoeren weggewerkt worden, drempels verlaagd worden en losse kleedjes verwijderd worden. Ook kunnen handvatten, bijvoorbeeld in de badkamer, worden opgehangen, of kan de gehele badkamer levensbestendig gemaakt worden.

Wat kunt u zelf doen tegen valangst?

Als u merkt dat uzelf of iemand in uw omgeving last heeft van valangst kunt u zelf natuurlijk al beginnen de leefomgeving veiliger te maken. Een van de grootste obstakels voor iemand met valangst is de badkamer. De gladde vloer, losliggende badmatten, en de instap in bad of douche maken het vaak een erg angstige ruimte voor ouderen met valangst. Zeker wanneer u niet meer zo zeker op één been kunt staan en dan over een badrand heen moet stappen kan dit erg eng zijn. Een oplossing kan dan zijn om uw badkamer te renoveren en de onveilige douche of bad te laten vervangen door een inloopdouche of instapbad. Ook kunt u onderdelen als handvatten of een douchezitje installeren. Dit kan al een deel van de angst wegnemen. Door de rest van het huis kunt u natuurlijk ook aanpassingen doen, zoals het verwijderen van drempels, vloerkleden, of wc-matjes in het toilet.

Mocht dit nog steeds niet de valangst wegnemen, dan is het verstandig om toch even langs de huisarts te gaan voor een doorverwijzing. Zo kunt u geholpen worden en voelt u zich weer veilig zonder angst om te vallen.

Op de hoogte blijven hoe u veilig kunt blijven douchen? Mis geen informatie.

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief en u wordt op de hoogte gehouden van:

  • Tips om veilig te blijven douchen
  • Acties en aanbiedingen
  • De veilige badkamer oplossingen
  • Nieuwe collecties en producten

 

Schrijf u dan nu in voor de e-mailnieuwsbrief van Molenaar en mis geen informatie over veiligheid in de badkamer.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen